GFG Marketing
Image default
Groothandel

Wat is onthardingszout?

In Nederland is het niet noodzakelijk om water te ontharden. Toch zijn er delen van Nederland waar men te maken heeft met (te) hard water. Wanneer men ervoor kiest om water te ontharden krijgt het een zachtere smaak, maar zacht water is ook beter voor machines, apparaten en leidingen. Daarom wordt er vaak gebruikgemaakt van een waterontharder in combinatie met onthardingszout. Hiermee kunt u kalk uit het water filteren waardoor u de levensduur van uw apparaten, machines en leidingen verlengt. Bovendien voorkomt u verstoppingen wanneer u onthardingszout gebruikt. Ook thuis kunt u onthardingszout gebruiken om bijvoorbeeld kalkaanslag in de keuken of badkamer te voorkomen.

Hoe werkt het?

Een waterontharder heeft een ionenwisselaar waarin harsbolletjes ervoor zorgen dat calciumionen en magnesiumionen vastgehouden worden. Deze ionen zorgen er namelijk voor dat het water hard is en voor kalkaanslag kan zorgen. Door deze ionen eruit te filteren wordt het water zacht en geeft het geen kalkaanslag meer. Deze harsbolletjes moeten wel regelmatig ontdaan worden van de calcium- en magnesiumionen en dit doet u door middel van onthardingszout. Het onthardingszout zorgt ervoor dat de ionen loskomen van de harsbolletjes verwijderd en afgevoerd worden.

Kies uit verschillende soorten zout

Als u op zoek bent naar onthardingszout om uw water te ontharden, dan heeft u doorgaans de keuze uit tabletten of kristallen. Hiervoor kunt u onder andere terecht bij H. van Namen. Welke u het beste kunt gebruiken, is mede afhankelijk van het type waterontharder. Zouttabletten zijn doorgaans een populaire keuze. Ten opzichte van zoutkristallen lossen zouttabletten langzamer op. Dit heeft geen invloed op het verbruik van de waterontharder omdat deze pas gaat werken wanneer er een verzadigingspunt bereikt wordt. Echter kan het wel langer duren voordat dit punt bereikt wordt met zouttabletten. Zoutkristallen lossen sneller op vanwege hun grove structuur. Vaak zijn zoutkristallen ook goedkoper dan zouttabletten.

https://www.vannamen.nl/