GFG Marketing
Image default
Beauty en verzorging

Pigmentvlekken aanpakken met een IPL-behandeling

Ons lichaam is echt verbazingwekkend en onze huid is geen uitzondering! De huid past zich constant aan onze omgeving aan en reageert op alles waarmee het in aanraking komt. Als we bijvoorbeeld veel in de zon zijn, kan onze huid pigmentvlekken ontwikkelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig geweldige cosmetische technieken bij de huidkliniek, zoals IPL, die deze vlekken effectief kunnen behandelen. In deze blog gaan we eens goed bekijken hoe IPL werkt en hoe het pigmentvlekken kan verminderen.

Het ontstaan van pigmentvlekken

De huid is ons grootste orgaan en is ontzettend veerkrachtig. Het reageert op verschillende omgevingsfactoren, waaronder blootstelling aan de zon. Bij langdurige blootstelling aan zonlicht produceert de huid meer melanine, het pigment dat onze huidskleur bepaalt, als een natuurlijke beschermingsreactie. Dit kan leiden tot ongelijkmatige pigmentatie en de vorming van donkere vlekken op de huid, vooral op delen die het meest worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen en de armen.

IPL-technologie

Intense Pulsed Light (IPL) is een technologie die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden voor het behandelen van pigmentvlekken. IPL maakt gebruik van lichtenergie om zich te richten op het melanine in de huid. Dit licht wordt vervolgens geabsorbeerd door de donkere pigmenten, waardoor deze worden opgewarmd en afgebroken. Het resultaat? Een geleidelijke vermindering van de pigmentvlekken, waardoor de huid er helderder en egaler uitziet.

Behandelbare en onbehandelbare vlekken

Weet wel dat IPL met name effectief is voor pigmentvlekken veroorzaakt door zonblootstelling. Ouderdomsvlekken en zonnevlekken behoren tot de categorie van pigmentvlekken die goed reageren op IPL-behandeling. Maar niet alle pigmentaandoeningen kunnen worden behandeld met IPL. Melasma, ook bekend als zwangerschapsmasker, reageert niet goed op IPL-behandelingen.

Het behandelingsproces

Je moet natuurlijk eerst een grondig consult hebben met een gekwalificeerde specialist. Tijdens dit consult zal de specialist beoordelen of IPL geschikt is voor jouw specifieke huidtype en pigmentatieprobleem. Over het algemeen zijn twee tot drie behandelingen nodig om optimale resultaten te bereiken, met tussenpozen van vier tot vijf weken. Tijdens de behandeling draag je en de specialist beschermende brillen om de ogen te beschermen tegen het felle licht.

Na de behandeling

Na de IPL-behandeling kan de behandelde huid wat roodheid en gevoeligheid vertonen, vergelijkbaar met een milde zonnebrand. Dit verdwijnt meestal binnen enkele uren tot een dag. Gedurende enkele dagen na de behandeling is het belangrijk om de huid voorzichtig te verzorgen en blootstelling aan direct zonlicht te vermijden. Het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF is nodig om de huid te beschermen tegen verdere schade en om het behaalde resultaat te behouden.

Overwegingen voor de behandeling

Hoewel IPL-behandelingen over het algemeen veilig zijn, zijn er enkele contra-indicaties om rekening mee te houden. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, personen die bepaalde medicijnen gebruiken zoals isotretinoïne of tetracyclines, komen mogelijk niet in aanmerking voor IPL-behandelingen.