GFG Marketing
Image default
Hobby en vrije tijd

Slijpstenen voor het slijpen van gereedschapswerktuigen

Bij het kiezen van een slijpsteen voor een mes, zijn er een aantal dingen te overwegen. Het type steen dat u kiest is belangrijk, en u moet er zeker van zijn dat het compatibel is met uw machine. Er zijn natuurlijke en synthetische stenen, evenals keramische en diamanten stenen. Elk heeft zijn eigen kenmerken en is bedoeld voor een specifiek doel. Hieronder vindt u meer informatie over deze soorten stenen.
Natuurstenen

Natuurstenen voor het slijpen van gereedschapsmachines zijn te koop in verschillende vormen, maten en texturen. Deze stenen bestaan voor tweederde uit silicaat en voor eenderde uit kaolien. Ze zijn ongeveer 70 miljoen jaar geleden gevormd en zijn overal in de handel verkrijgbaar. Het nadeel van het gebruik van deze stenen is hun zachtheid. Daarom is het aan te bevelen ze regelmatig plat te maken. Een plamuursteen wordt sterk aanbevolen. Natuurstenen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen.

De natuurstenen die voor slijpmachines worden gebruikt, bestaan meestal uit zeer fijne ronde silicaatkorrels. Hun grootte varieert van 0,2 tot 0,3 micron. Zij bevatten ook kleine hoeveelheden ijzeroxide en andere natuurlijke materialen. Tot de meest populaire soorten behoren grove, middelfijne en fijne korrels. Deze stenen worden ook gebruikt om gereedschap met punten te slijpen. Voor het slijpen van gereedschap wordt een combinatie van natuur- en synthetische stenen aanbevolen.
Synthetische stenen

Stenen zijn gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van wat voor soort slijpwerk u moet doen. Sommige slijpvlakken zijn gemaakt van natuursteenpoeder, terwijl andere gemaakt zijn van synthetische slijpmiddelen. Een Belgische wetsteen bijvoorbeeld is gemaakt van spessartijn granaatdeeltjes, die extreem hard zijn. Hierdoor slijten ze niet tijdens het slijpen, en kunnen ze vele jaren meegaan. Synthetische stenen hebben daarentegen een constante korrel, in tegenstelling tot natuurstenen, die vaak moeten worden bijgeslepen.

Hoewel JNAT’s prettig zijn om mee te slijpen, zijn ze trager, niet aan te bevelen voor het slijpen van taaiere gelegeerde staalsoorten, en duurder. Als u synthetische stenen op uw machine wilt gebruiken, kunt u misschien beter hiermee beginnen en in de toekomst upgraden naar een JNAT van hogere kwaliteit. Als u zich echter geen JNAT kunt veroorloven, kunt u altijd goedkopere stenen van Koppa proberen, die enigszins misvormd zijn en betaalbaarder.
Keramische stenen

Er zijn vele soorten slijpstenen, maar keramiek is het materiaal dat de voorkeur geniet. Deze stenen blijven eeuwig vlak en hebben geen olie of water nodig om messen te slijpen. Er zijn twee soorten keramische slijpstenen – de ene is donker en de andere is wit. Beide zorgen voor een zeer fijne afwerking van een reeds scherp mes. Ze worden ook geleverd in een beschermend vinyl zakje. De donkere steen is voor het eerste slijpen en de witte voor het laatste slijpen en polijsten.

Deze slijpstenen zijn ofwel natuurlijk ofwel synthetisch. Natuurstenen zijn gemaakt van kristallijn silica, dat hard en duurzaam is. Ze hebben ook schurende kwaliteiten. Een door de mens gemaakte slijpsteen kan consistente deeltjesgroottes hebben. Hoe kleiner de deeltjesgrootte, hoe minder abrasief hij is. Daarom is het belangrijk om slijpstenen te kiezen met een breed scala aan korrelgroftes.
Diamant stenen

Als u een mes of ander snijgereedschap wilt slijpen, kunt u een diamanten slijpsteen gebruiken. Een slijpsteen bestaat uit diamantdeeltjes die aan het metalen oppervlak zijn vastgehecht. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en korrels. Naast diamanten stenen kunt u ook waterstenen of keramische stenen gebruiken. Deze soorten stenen zijn agressiever en verwijderen meer materiaal bij het slijpen.

De twee soorten diamantstenen zijn mono-kristallijn en poly-kristallijn. Mono-kristallijne diamanten hebben de neiging langer mee te gaan en zijn de meest populaire soorten slijpstenen. Diamantstenen hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere soorten slijpstenen. In het bijzonder zijn het de snelste slijpstenen. Deze snelheid is vooral nuttig voor grove korrels. Ze zijn ook het gemakkelijkst te onderhouden, hoewel ze na elk gebruik volledig droog moeten zijn.
Bankstenen

Bankstenen voor slijpmachines zijn er in verschillende maten, vormen en materiaalsamenstellingen. Ze kunnen vlak zijn voor het bewerken van vlakke kanten, gevormd voor meer ingewikkelde kanten, en zelfs gemaakt zijn van natuursteen. Er zijn ook veel verschillende korrelgroftes verkrijgbaar. Hoe kleiner de deeltjes, hoe fijner de afwerking. Het is echter altijd een goed idee om de steen na elk gebruik schoon te maken.

Een type banksteen is Coticule Whetstone, een witgele steen met een hoge concentratie spessartietgarnetten. De stenen worden gewoonlijk bevestigd op een steunsteen van leisteen, die voor de structuur wordt gebruikt. Wanneer de stenen met water worden gebruikt, vormen ze een slurry. Deze stenen worden meestal in België gedolven en kunnen in een slijpmachine worden gebruikt. Deze stenen hebben het bijkomende voordeel dat ze gemakkelijk te vervoeren zijn.