GFG Marketing
Image default
Woning en Tuin

Waarom een aardpen slaan essentieel is voor jouw veiligheid

Wanneer je denkt aan de veiligheid van jouw huis of bedrijfspand, denk je misschien niet direct aan de term ‘aardpen slaan’. Toch is dit een cruciale stap om de veiligheid van jouw elektrische installatie te waarborgen. In dit artikel leggen we je uit wat een aardpen precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw pand optimaal beschermd is tegen elektrische risico’s.

 

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een onderdeel van je elektrische installatie die ervoor zorgt dat overtollige stroom veilig de aarde in wordt geleid. Dit voorkomt schade aan apparaten en kan zelfs levensreddend zijn. De aardpen, vaak een stalen staaf met een koperen geleider, maakt verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Dit zorgt ervoor dat bij overspanning, zoals door blikseminslag, de stroom direct wordt afgevoerd.

 

Het belang van een aardpen

Een goed functionerende aardpen is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een kwestie van gezond verstand. Zonder aardpen loop je het risico dat bij een elektrisch probleem de stroom niet wordt afgevoerd, met alle gevolgen van dien. Denk aan brandgevaar of zelfs elektrocutie. Vooral in oudere woningen, gebouwd voor 1975, is het extra belangrijk om dit te controleren, aangezien de regelgeving toen anders was.

 

De installatie van een aardpen

Het plaatsen van een aardpen is specialistisch werk en er wordt daarom aanbevolen om dit door een erkend bedrijf te laten doen. De lengte en het type aardpen worden afgestemd op de grondsoort en de vereiste weerstandswaarde. Dit zorgt ervoor dat de aardpen optimaal functioneert. Na installatie ontvang je een certificaat dat bevestigt dat jouw installatie voldoet aan de NEN 1010-norm.

 

Hoe diep moet een aardpen de grond in?

De diepte van de aardpen is afhankelijk van de weerstand die nodig is om de stroom veilig af te voeren. Een erkend installateur kan dit voor je meten en de aardpen op de juiste diepte plaatsen.

 

Wat kost het slaan van een aardpen?

De kosten voor het slaan van een aardpen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal woningen en de inrichting van de groepenkast. Voor een persoonlijke offerte kun je altijd contact opnemen met een specialist. 

 

Een veilige elektrische installatie begint met bewustwording. Door het belang van een goede aarding te erkennen en actie te ondernemen, zorg je voor een veilige omgeving voor jezelf en anderen. 

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan