GFG Marketing
Image default
Architectuur

Winkels met lichtstraten

In Nederland gaan winkelstraten en lichtstraten tegenwoordig hand in hand want de lichtstraten is wat het winkelend publiek droog houdt wanneer het regent. In Nederland regent het over het algemeen veel ondanks dat het in recente zomers wat droger is geweest en zonder lichtstraten zouden veel mensen nat worden geregend wanneer ze aan het winkelen zijn.

De lichtstraten worden afhankelijk van de winkelstraten op de hoogte van de tweede verdieping of op de hoogte van het dak tussen de winkels geplaatst. Nu is het natuurlijk dat niet alle gebouwen even hoog zijn en daarom wordt er voor een standaard hoogte gekozen zodat de lichtstraten gelijk blijven. De kosten voor het bouwen van de lichtstraten is voor de ondernemers in de winkels tenzij de gemeente instapt en ervoor betaald. In sommige gevallen betaald de gemeente ervoor om hun stad en winkelcentrum aantrekkelijker te maken.

Naast in de winkelstraten worden lichtstraten tegenwoordig ook gebruikt in woningen. In plaatst van een gesloten plafond loopt er een lichtstraat door het dak. Hiervoor moet het wel de bovenste verdieping zijn van de woning en daarom wordt het meestal bij huizen toegepast of penthouses. Het geeft de woning meer luxe en het laat natuurlijk licht door en in de nacht kunnen de bewoners naar de sterren staren.

niekroos.nl

velux.nl

luminusdak.nl