GFG Marketing
Image default
Onderwijs

Waarom kunstonderwijs zo belangrijk is

Van muziekactiviteiten tot cultureel zelfportret

Waarom kunstonderwijs zo ontzettend belangrijk is voor leerlingen in zowel het basisonderwijs als op de middelbare school? De redenen daarvoor lopen ontzettend uiteen. Het belang van muziekactiviteiten op school is bijvoorbeeld al anders dan de toegevoegde waarde van het maken van een cultureel zelfportret voor CKV. Maar we geven je graag de – wat ons betreft – belangrijkste overkoepelende redenen dat cultuuronderwijs op school ontzettend belangrijk is.

Uitdrukking geven aan wat je vindt en voelt

We weten allemaal hoe belangrijk het is om te leren hoe je op een constructieve manier uitdrukking geeft aan wat je vindt en voelt. Toch worstelen veel mensen daar op volwassen leeftijd nog steeds mee, soms hun hele leven. De één durft zich helemaal niet uit te spreken, terwijl de ander zichzelf juist overschreeuwt. Kunst stimuleert leerlingen om op zoek te gaan naar hun eigen stem. Eentje die recht doet aan de complexiteit van alles wat zij waarnemen en ervaren.

Je inleven in de ander

Leren hoe je jezelf moet uitdrukken is natuurlijk prachtig, maar datzelfde recht heeft de ander natuurlijk ook! En feit is dat je niet altijd tot dezelfde zienswijze zult komen. Het kijken naar kunst en het in groepsverband maken van kunst leert leerlingen al op jonge leeftijd hoe ontzettend veel manieren er zijn om de wereld te beleven. Een superwaardevolle les om mee te nemen hun volwassen leven in.

Samen mooie dingen maken

Hoewel je natuurlijk ook in je eentje kunst kunt maken, is het maken van kunst vaak toch wel een groepsproces. Door aan de slag te gaan met kunstprojecten leren leerlingen om samen te werken. Ze leren hoe ze omgaan met alle verschillende karakters, kwaliteiten en zwakke plekken die zich verzamelen in één klas. Want alleen op die manier kun je tot het beste resultaat komen. Het is een supermooie manier om in de praktijk te ervaren dat ieder individu een stukje verantwoordelijkheid draagt voor een werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en de vrijheid voelt om bij te dragen.

https://www.grotebroer.nl