GFG Marketing
Image default
Dienstverlening

De invloed van kanaalplaten op kweekkassen

Kweekkassen hebben de landbouwsector getransformeerd en hebben ons het hele jaar door voorzien van verse groenten en fruit. Maar wat maakt deze kassen zo effectief? Een belangrijk, maar soms over het hoofd gezien element is het gebruik van kanaalplaten. In dit artikel bespreken we de invloed van kanaalplaten op kweekkassen. Heb jij een eigen kweekkas of wil je er een aanschaffen? Lees dan verder!

Wat zijn kanaalplaten?

Laten we beginnen met de basis. Een kanaalplaat is een kunststof paneel met een unieke structuur die bestaat uit luchtkanalen. Deze kanalen, die meestal in de vorm van golven worden geplaatst, zijn strategisch ontworpen om licht te verspreiden en warmte vast te houden. Ze worden vaak gebruikt als bekleding voor de daken en wanden van kweekkassen.

Optimale lichtverdeling

Een groot voordeel van kanaalplaten is dat ze het zonlicht in de kweekkas gelijkmatig verdelen. Dit komt door de speciale structuur van de platen, die het licht verspreiden over alle planten, ongeacht waar ze staan. Deze gelijkmatige verdeling van licht is super belangrijk omdat het direct invloed heeft op hoe de planten groeien en wat ze opleveren. Planten die genoeg licht krijgen, groeien beter en geven over het algemeen grotere en gezondere vruchten. Dit maakt kwekerijen efficiënter en winstgevender.

Efficiënt gebruik van energie

Een bijkomend voordeel van kanaalplaten is dat ze warmte goed vasthouden, wat vooral in de koude maanden van groot belang is om de temperatuur in de kweekkas optimaal te houden. De luchtkanalen in deze platen fungeren als isolatie, waardoor het verlies van warmte tot een minimum beperkt wordt. Dit betekent dat kwekers minder afhankelijk zijn van verwarmingssystemen, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere impact op het milieu. Het efficiënt gebruik van energie is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar draagt ook bij aan een meer milieuvriendelijke praktijken.

Duurzaamheid en lange levensduur

Kanaalplaten worden vervaardigd uit sterke en duurzame materialen die goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Ze kunnen UV-straling, corrosie en extreme temperaturen doorstaan, wat betekent dat ze vele jaren meegaan zonder enige tekenen van slijtage of achteruitgang te vertonen. De lange levensduur van kanaalplaten leidt tot minder afval en lagere kosten voor onderhoud in kwekerijen. Het is een investering die zichzelf na verloop van tijd ruimschoots terugbetaalt.